Wat is Balfolk?

“Folk, dat is wereldmuziek van bij ons.”

Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Zo’n Balfolk dansavond noemen we meestal een bal. Een bal is een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met West-Europese muziek i.p.v. Zuid-Amerikaanse. Er worden koppeldansen gespeeld, zoals Scottish, Polka, Mazurka en Bourrée. Maar ook groepsdansen zoals de Jig of Cercle. En er is altijd live muziek. Dit maakt een bal speels, gezellig en sfeervol.

Op een bal gaat het om gezellig met elkaar te dansen, een leuke avond uit. En dus niet om of je de goede pasjes zet. Je hebt geen vaste partner nodig, je danst nooit alleen, maar met een voor die dans uitgekozen danspartner of zelfs met z’n allen. Het leuke aan balfolk is dat iedereen zo mee kan dansen. De basis van de dansen is redelijk eenvoudig en aan het begin van de avond wordt vaak een korte workshop gegeven waardoor iedereen zo mee kan doen. Je hoeft dus niet op dansles, maar je leert gewoon door mee te doen. Meer gevorderde dansers hoeven zich zeker ook niet te vervelen, in elke dans is ruimte voor variaties en improvisatie. Er worden ook regelmatig workshops door ervaren docenten uit binnen- en buitenland gegeven om de dansen verder uit te diepen.

Oorspronkelijk werden (en worden nog steeds) de dansen die nu bij ons op een bal gedanst worden op bruiloften en dorpsfeesten in kleine dorpjes in Frankrijk gedanst. Tegenwoordig zijn er in Frankrijk ook regelmatig dansavonden en festivals die niet perse vanuit die (volks-)traditie worden georganiseerd, maar gewoon omdat het leuk is om te dansen en muziek te maken. Dit is overgewaaid naar België en Nederland, waar vooral steeds meer jonge mensen het dansen ontdekken. Vandaag de dag is Balfolk te omschrijven als een springlevende traditie, met allerlei invloeden uit verschillende muziek- en dansstromingen. En is het historische, traditionele aspect ondergeschikt aan het dansplezier hier en nu.

Meer informatie over Balfolk vind je op www.balfolk.nl. Of je vind ons op Facebook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s