Balfolklessen Nijmegen door Louise Marius

Balfolk. Fijne aanstekelijke dansen, een simpele basis met veel ruimte voor improviseren. We dansen in koppel of in de hele groep, op vrolijke (en soms een beetje melancholische) franse folkmuziek. Het leukste is gewoon lekker dansen op een bal met live muziek, en daar kan je vaak ook zo meedoen, maar het volgen van regelmatige lessen zorgt ervoor dat je de fijne kneepjes ook onder de knie krijgt. Dat die dansen die wat meer moeite kosten ook gewoon in je systeem komen en dat je nog meer plezier in het samen dansen krijgt.

Ik ben Louise, ik heb sinds 2008 heel veel balfolkles gegeven, vooral in het midden en westen van het land (utrecht, amsterdam, leiden). Nu woon ik sinds een tijdje in de buurt van Nijmegen en ben ik hier ook begonnen met het geven van balfolklessen.

In het balfolkdansen is voor mij het allerbelangrijkste dat iedereen er plezier in heeft en dat je het samen doet. Dat is iets wat veel terug komt in mijn lessen, hoe kunnen we het zo simpel mogelijk houden zodat er veel ruimte is voor samen plezier hebben? En lukt het tegelijkertijd ook om niet de essentie van de dans uit het oog te verliezen?

In maart 2022 begin ik met een serie van 11 maandagavonden:

19:15 – 20:45 beginners/begonners
20:45 – 22:15 (half)gevorderden

De eerste les is op maandag 21 maart en de laatste op 13 juni, er is geen les tijdens Pasen en Pinksteren. Op maandag 14 maart is er een proefles, met livemuziek van Wouter Kuyper, meer informatie vind je hier.

Beginners/begonners

Voor iedereen die nog niet zo lang danst, of al wel wat langer maar nooit echt les heeft gehad. En voor iedereen die de basis nog eens wil herhalen/opfrissen. We gaan de basis van de verschillende dansen bekijken en daar ook wat variaties (of liever wat mogelijkheden om te spelen) aan toe voegen. Dansen die aan bod zullen komen zijn mazurka, jij tovercirkel, wals en bourree. Een comfortabele danshouding en volgen/leiden zullen zeker ook aan bod komen. 

(Half)Gevorderden

Voor iedereen die al langer danst, eerder les heeft gevolgd, het dansen makkelijk oppikt. Ik ga er van uit dat iedereen de basis van de mazurka, wals, scottish behoorlijk kan dansen en verdieping wil, meer variaties wil leren, ingewikkeldere dansen als (onregelmatige) walsen en bourree wil leren.

We gaan in deze serie vooral aan de slag met Walsen, variaties in de Jig en Bourree. De wals in 3 verfijnen, maar ook 5 8 en 11 ontdekken. In de jig komen zowel hele subtiele als meer ingewikkelde variaties aanbod. En dan is het doel om te leren hoe je die ingewikkelde variaties zo subtiel mogelijk leiden en volgen? Daarnaast gaan we ook aan de slag met de bourree in 2 (Berry).

Locatie:

De Kleine Wiel
Karl Marxstraat 101
6663LA LENT

Om de vloer mooi en dansbaar te houden, is het fijn als je niet op buitenschoenen danst. Breng dus een extra paar schoenen mee dat schoon is, om op te dansen.

Kosten & Inschrijven:

Inschrijven kan door een mail te sturen naar louise.marius@gmail.com. Omdat ik elke les verder ga met wat we de vorige keer hebben gedaan, is het alleen mogelijk om je in te schrijven voor de hele serie (van 11 lessen in dit geval). Wel is het mogelijk om 14 januari of de eerste les als een proefles te zien, dan betaal je gewoon 1 les. In overleg is later instromen mogelijk, neem daarvoor contact met me op. 

Ik werk graag met 2 prijsmogelijkheden, een gewoon tarief en een kortingstarief, voor iedereen die niet zoveel geld te besteden heeft. Dit mag je zelf inschatten.

Normaal tarief: 150 euro
Kortingstarief: 125 euro
1 losse proefles: 15 euro of 12,50 (kortingstarief)

Wil je beide groepen meedoen, dan betaal je voor de 2e les 50%. Dus normaal tarief voor beide lessen is dan 225 en kortingstarief is 187,50. Dit is zeer aan te raden voor halfgevorderde dansers, zeker als je niet eerder van mij les hebt gehad. Je zal merken dat je in de beginnersles heel veel leuke verfijningen zal opdoen. Ook kan het heel leuk zijn om de beginnersgroep te volgen in de andere rol (leider of volger), dat is super leerzaam ook voor je “eigen” rol en leuk op bals om te kunnen.

Inschrijven met een partner is niet nodig, ik zorg dat de balans tussen leiders en volgers ongeveer gelijk is. En bovendien laat ik in mijn lessen iedereen (tenzij je liever met maar 1 partner danst) regelmatig van partner wisselen, zodat je met veel verschillende partners leert dansen.

Corona & Dansles:

In deze tijd zijn veel mensen voorzichtiger in het maken van contact, terwijl we dat juist zo nodig hebben. In mijn lessen hou ik me aan de basisregels van de overheid, en vervolgens kunnen we gelukkig weer gewoon zo lesgeven als dat voor Corona ging. Als je een vaste partner hebt waar je liever alleen mee danst, is dat geen enkel probleem, maar verder laat ik iedereen juist wel regelmatig doorschuiven, omdat dat in mijn beleving een heel goede manier is om fijn te leren dansen.

De ruimte waarin we dansen is goed geventileerd, en ik hou de groepen relatief klein, zodat er genoeg ruimte en frisse lucht is voor iedereen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s